Festival Band 2019

Wat heeft zeven koppen, speelt alsof het veel meer dan zeventig vingers en heeft diverse moedertalen maar spreekt de taal van de muziek het best? Onze Festivalband van 2019. We hebben weer een zevental parels gevonden die wij in juni aan jullie zullen tonen.

De Festival Band treedt op op deze momenten:

Frederik van den Berghe (BEL)

Drummer Frederik van den Berghe lag naar eigen zeggen aan een New Orleans-infuus, dankzij de platencollectie van zijn vader (met daarin muziek van de Kids Ory en Thomas en Professor Longhair) en de jazzoptredens die hij met zijn ouweheer bezocht. Het drummen op lege dozen is deze specialist in New Orleans en swing drummen reeds voorbij.

(info: www.dewerfrecords.be/nl/artiesten/frederik-van-den-berghe).

Dave Blenkhorn (AUS)

Zoals zo vaak is Australië ook dit jaar weer vertegenwoordigd in de Festival Band. Dit jaar een bekende die veel Enkhuizers kunnen uittekenen. Zittend tussen de bandleden met zijn gitaar steunend op zijn rechterbeen dat over zijn linkerknie geslagen is, al dan niet luisterend naar wat een van de medebandleden te bezingen heeft. De rust en kundigheid zijn ook terug te horen in zijn muziek. We zijn blij dat Dave Blenkhorn er dit jaar weer bij is.

(info: www.davidblenkhorn.com) 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Jean van Lint (BEL)

Eigenlijk is Jean van Lint een internationale festivalband op zichzelf. Hij is het product van succesvol singer-songwriter die zich had toegelegd op Franse chansons en een Belgische jazzpianospeler. Zodoende werd hij eerst klassiek geschoold op de piano, alvorens hij zich (achtereenvolgens) ging toeleggen op de basgitaar en de double bass.

(info: www.jeanvanlint.com)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Jean-Baptiste Franc (FRA)

Het Enkhuizer jazzfestival heeft met pianist Jean-Baptiste Franc een wereldkampioen vastgelegd. We bedoelen hiermee niet dat hij op het afgelopen WK voetbal actief was, maar de Fransman won in 2018 de gouden medaille bij het Wereldkampioenschap Old-Time Piano Contest & Festival dat jaarlijks wordt georganiseerd door de Ole Miss University. En die titel kwam niet uit de lucht gevallen. Naast grote de grote podia waarop hij optrad en de grote muzikanten waarmee hij samenspeelde, nam Franc een cd op met Count Basie’s drummer Duffy Jackson waarmee hij veel lof oogstte. Waaronder die van de bekende Jamaicaanse jazzpianist Monty Alexander, de invloedrijke muziekproducent en talentenjager Jerry Wrexler en één van de meest vooraanstaande, hedendaagse jazzmusici; Wynton Marsalis. 

(info: www.jbfranc.com)

Chris Tanner (AUS)

Naast David Blenkhorn zien we nog een bekende Aussie terug dit jaar. Klarinetspeler Chris Tanner (AUS) zagen we voor het laatst zes jaar geleden tijdens ons veertigjarig jubileum. Te lang geleden als je het ons vraagt, maar Australië ligt ook niet om de hoek…totdat bleek dat Tanner tegenwoordig in Kopenhagen woont. Die afstand zien we hem graag overbruggen.

(info: www.christanner.dk)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ole ‘Fessor’ Lindgreen (DEN)

Waar veel tachtigplussers vanwege hun leeftijd en de daarbij gepaard gaande kwaaltjes langzaam gas terug nemen, zijn er nog diverse vitale ouderen die we op zaterdagmiddag mogen begroeten bij ons Senior Jazz Event. De echte diehards begroeten we bij de andere podia tijdens ons jazzfestival, maar de echte cracks bestijgen deze ook. 

Tot deze laatste groep rekenen we ook Ole ‘Fessor’ Lindgreen. De ‘Professor’ geeft al sinds 1956 ‘college’ in tijdloze Jazz die gebaseerd en geworteld is in de traditionele Blues- en Gospeltraditie, maar geïnspireerd door en op smaak gebracht met hedendaagse geluiden uit New Orleans met al zijn warmte en vibraties.

(info: www.fessor.com)

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Coos Zwagerman (NL)

Jett Rebel, Ruben Hein, Kris Berry, the Glenn Miller Orchestra en de Dutch Concert Big Band deelden allen het podium met trompet-virtuoos en zanger Coos Zwagerman. Hij had dan ook niet de minste leermeesters met Sytze van Duin van de (vroeger bekend van de Dutch Swing College Band) en Ruud Breuls van het Metropole Orkest, dankzij wie hij onder meer cum laude afstudeerde aan het Amsterdamse conservatorium en de Kobe Jazz Street Award won bij onze concollega’s van het Breda Jazz Festival.

(info: www.swingmethod.nl/meet-the-band/coos-zwagerman)