Enkhuyzer Jazznight

Kwalitatief hoogwaardige Trad Jazz gevolgd door een Enkhuizer toetje

De vrijdagavond heet tegenwoordig Enkhuyzer Jazz Night. Een begrip dat ruim geïnterpreteerd mag worden wanneer de aanwezige artiesten uit zeven verschillende landen komen. De vrijdagavond is mede hierdoor, de avond met het hoogste gehalte, kwalitatief hoogstaande Trad Jazz.

Het toetje bestaat wel uit een Enkhuizer lekkernij met een optreden van de Oriental Jazzband in de knusse foyer.

20:00
20:30
21:00
21:30
22:00
22:30
23:00
23:30
00:00
00:30
01:00
Brouwerij De Werf
Brouwerij De Werf
Funky Butt
21:00 - 22:00
New Orleans Rhythm and Blues

Brouwerij De Werf is een uur lang de Funky Butt Hall voordat het wordt omgetoverd tot het kasteel van King Pleasure en zijn Biscuit Boys. Het is hun taak om de overgang naar de volledige partymodus van de Britse publiekstrekkers zo klein mogelijk te maken. Maar de naam van de Enkhuizer formatie, aangevuld met de (inter)nationaal vermaarde Emile van Pelt doet zijn naam eer aan. Deze is vernoemd naar de jazzclub Kinney’s Hall waar de grondlegger van de Jazz, Buddy Bolden, begin 1900 optrad en de ‘Funky Butt’-dans ontstaan is.

King Pleasure & the Biscuit Boys
22:30 - 01:00
Dance-hall Rhythm and Blues

Tussen de vijftig tv-optredens die King Pleasure en zijn Biscuit Boys in hun bestaan verzorgden, zaten vijf afleveringen van de Teletubbies. Beter kunnen we de bizarre en maffe King met zijn Bourbon voice en zijn Boys niet verwoorden.
Er is waarschijnlijk geen band met meer talent, focus en een betere samenwerking dan deze Britse formatie. Het combo is kogelvrij, geeft een opvrolijkgarantie en swingt je zo halverwege de volgende week in. Dat laatste moet je niet te serieus nemen. Ze laten je om rond de klok zwetend en joelend om ‘‘more’’ achter terwijl het weekend amper begonnen is.

Het Station
Het Station
Fried Seven
20:00 - 23:00
Classic Jazz

De Fried Seven is een melting pot van zeven jonge jazzmuzikanten uit Spanje, Italië en Nederland. Zij vonden elkaar op het Amsterdamse conservatorium in hun interesse voor de vroegste jazzmuziek.
De verpersoonlijkingen van de Jazz & Swing Night vormen aan het einde van de spoorlijn naar Enkhuizen het begin van het Enkhuizer jazzfestival 2022.

Festivalband

De Festivalband 2019 bestaat uit:
Frederik van den Berghe (BEL)
Dave Blenkhorn (AUS)
Ole ‘Fessor’ Lindgreen (DEN)
Jean van Lint (BEL)
Jean-Baptiste Franc (FRA)
Chris Tanner (AUS)
Coos Zwagerman (NL)
Voor meer informatie over de 2019 Festivalband, klik hier.

Adrian Cox Quartet (GB, traditional jazz)

Je gaat geen jazzartiest tegenkomen die meer rock ’n roll uitstraalt dan Adrian Cox. De laatste jaren is hij dan wel in wat rustiger vaarwater terechtgekomen, maar gelukkig is dit niet ten koste gegaan van zijn muziekkwaliteiten. Wie Adrian op zijn klarinet aan het werk ziet, verbaast zich erover dat er geen rook uit zijn instrument opstijgt.

Vorig jaar eindigde de artiest, die onder anderen podia optrad met Wynton Marsalis, The Jazz at Lincoln Center Orchestra en Maceo Parker, nog op het één na hoogste schavot bij de Britse Jazz Awards op het onderdeel klarinet.

Samen met de drie muzikanten (pianist Joe Webb, bassist Simon Read en drummer Gethin Jones) die zijn viertal completteren, brengt hij op vrijdagavond muziek van de legendarische Edmond Hall uit New Orleans tot leven.

Info: https://www.adriancoxmusic.net

Second Line Jazzband (ZWE, traditional jazz)

De Second Line Jazzband is sinds begin jaren negentig één van de populairste (trad) jazzbands van Europa. De honkvaste bandleden, trompettist en zanger Jasper Albrektsson en trombonist en zanger Niklas Carlsson zijn zelfs leden van het eerste uur, vormen een belangrijke reden van hun succes.

Toch heeft de band dit jaar voor het eerst sinds twaalf jaar een wijziging ondergaan. Het markante ‘Shaggy-gezicht’ van banjospeler Anders Wasén is voor het eerst sinds dertig jaar niet meer terug te vinden tijdens optredens van de band. 

Het scheiden van wegen opent deuren voor een nieuwe snarenmagiër. Wie dit is geworden maken we later bekend.

Info: www.secondlinejazzband.com

Oriental Jazzband (NL, traditional jazz)

Met een naam die klinkt als een Chinees Afhaalrestaurantmuziek-producerend ensemble schopte de van oorsprong Enkhuizer jazzband, het reeds tot vele internationale jazzpodia. De band kende al diverse wisselingen in de samenstelling, maar bestaat ondertussen bijna weer volledig uit Enkhuizers.

Ook in het buitenland kunnen ze deze Enkhuizer klanken waarderen, zo blijkt onder andere uit de Femø Jazz Award die zijn in 2010 wonnen voor beste band van het festival aldaar en de Sgt. Peppers Jazz Award in 2015. We zijn benieuwd welk vijfjaarlijkse prijs hen volgend jaar te wachten staat.

Info: www.orientaljazzband.nl/