Kroegentocht

Mocht je van afwisseling houden, maar gebonden zijn aan een krap budget, dan is de Kroegentocht een aanrader. Bestel wel snel, want de entreebandjes voor de Kroegentocht zijn de laatste edities steevast als eerste uitverkocht.

De opgevoerde jazz- en aanverwante stijlen, variëren zoveel als de locaties waar deze te horen zijn. Van Trad Jazz in een oude stadspoort tot Nu Jazz in het monumentale stationsgebouw. En van heerlijke Blues midden tussen de oude Zuiderzeehavens tot rhythm-and-blues in een Ierse Pub.

Met de steengoede line-up bestaat het risico dat je meteen in de eerste kroeg bij die te gekke band blijft hangen. Het is begrijpelijk, maar wel zonde. Met jouw budget had je veel meer moois kunnen zien en horen.

Basic Google Maps Placemarks fout: JavaScript- en/of CSS-bestanden zijn niet geladen. Wanneer je gebruik maakt van do_shortcode() moet je eerst een filter aan je thema toevoegen. Zie de Veelgestelde Vragen voor meer informatie.

Festival Band
(AUS/BEL/DEN/FRA/NL, Swing/Trad Jazz)

De Nieuwe Doelen

De Festival Band 2019 bestaat uit:

  • Frederik van den Berghe (BEL)
  • Dave Blenkhorn (AUS)
  • Ole ‘Fessor’ Lindgreen (DEN)
  • Jean van Lint (BEL)
  • Jean-Baptiste Franc (FRA)
  • Chris Tanner (AUS)
  • Coos Zwagerman (NL)

Klik hier voor meer informatie over de Festival Band!

Freetime Old Dixie Jassband
(NL, Trad Jazz)

De Drommedaris (Enza Zaden Zaal)

Een warming-up is voor sporters die ouder worden steeds noodzakelijker. Het is echter ook een traditie die de Freetime Old Dixie Jassband onlangs pas gestart is, juist op het moment dat de 48-jarige band een verjongingskuur aan het ondergaan is. 

De dertigers Pieter de Wit en Harm Hillegers hebben de laatste jaren de band versterkt. Zij waren nog niet geboren toen hun mede-bandleden Rob Vlam en (de broers) Piet en Jaap de Wit de band in 1971 oprichtten. 

Sinds enkele jaren blazen, slaan en tokkelen zij op zaterdagochtend de eerste jazzmuziek de ontwaakte Haringstad in. Het wordt een lange dag voor de ruithemden, die op zaterdagavond in de Drom eindigen. Een mooiere samensmelting van twee Enkhuizer begrippen ga je niet vinden.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

DJ’s & Kirsten Wessing
(NL, Electronic Jazz)

Het Station (Enkhuizen)

Prettig voor het oog en een genot voor het oor. Die beschrijving past bij saxofoniste Kirsten Wessing, die dit jaar (net als twee edities geleden) de dj’s bij Jazz Ontspoort met haar lippen ondersteunt.

Het is alweer de vijfde keer dat dj’s Aemilius, Smallfish, Stitch & Sew en Papa ontsporen aan het einde van de spoorlijn Hoorn-Enkhuizen. Het lustrum wordt waarschijnlijk gevierd met een volle bak, want alle vijf de jaren was het Stationscafé op de zaterdagavond van het Enkhuizer jazzfestival afgeladen druk.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Herringtown Jazzband
(NL, Trad Jazz)

Herberg de Compagnie

Drie cassettes en evenzoveel bracht de Enkhuizer Herringtown Jazzband sinds zijn oprichting uit. Deze historische geluidsdragers geeft de leeftijd van de band goed weer. In de 42 jaar dat deze alweer bestaat, deden de Haringstedelingen diverse jazzclubs en –festivals aan in eigen land, maar ook in Duitsland, Engeland, Spanje en de Sovjet-Unie. Om nog maar eens aan te geven hoe lang deze band al in de jazzwereld meeloopt en hoe ervaren deze is.

Een jazzfestival zonder de Herringtown is geen Enkhuizer jazzfestival en we hopen deze nog lang op één van onze podia te verwelkomen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Oriental Jazzband
(NL, Vintage Jazz)

Café Dijk 82

Met een naam die klinkt als een Chinees Afhaalrestaurantmuziek-producerend ensemble schopte, de van oorsprong Enkhuizer jazzband, het reeds tot vele internationale jazzpodia. De band kende al diverse wisselingen in de samenstelling, maar bestaat ondertussen bijna weer volledig uit Enkhuizers.

Ook in het buitenland kunnen ze deze Enkhuizer klanken waarderen, zo blijkt onder andere uit de Femø Jazz Award die zijn in 2010 wonnen voor beste band van het festival aldaar en de Sgt. Peppers Jazz Award in 2015. In april waren ze nog in New Orleans om inspiratie op te doen. We zijn benieuwd welke vijfjaarlijkse prijs hen volgend jaar te wachten staat.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Pelican Panic
(NL, Rhythm & Blues)

De Drommedaris

Wie de discografie van pianist Emile van Pelt lees, zou kunnen denken dat hij iets met dieren heeft. Zo speelde hij in de band Wild Cats, bracht hij met de New Orleans Revival Stompers de CD Live in “De Zwaan” uit en treedt hij met Bas de Jager op onder de naam Pelican Panic.

Laatstgenoemde komen we op zaterdagavond 15 juni tegen met hun wervelende instrumentenacrobatiek.

Second Line Jazzband
(ZWE, Trad Jazz)

Brouwerij De Werf

De Second Line Jazzband is sinds begin jaren negentig één van de populairste (trad) jazzbands van Europa. De honkvaste bandleden, trompettist en zanger Jasper Albrektsson en trombonist en zanger Niklas Carlsson zijn zelfs leden van het eerste uur, vormen een belangrijke reden van hun succes.

Toch heeft de band dit jaar voor het eerst sinds twaalf jaar een wijziging ondergaan. Het markante ‘Shaggy-gezicht’ van banjospeler Anders Wasén is voor het eerst sinds dertig jaar niet meer terug te vinden tijdens optredens van de band. 

Het scheiden van wegen opent deuren voor een nieuwe snarenmagiër. Wie dit is geworden maken we later bekend.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

TJ Johnson
(GB, Trad Jazz/Blues)

Café Bok (Het Wapen van Urk)

TJ Johnson is de homo universalis van de Britse jazzwereld. Deze muzikale octopus is pianist, drummer, zanger en bandleider in één persoon. 

Hij zingt over verloren en gewonnen liefde, hoop en muziek van de nacht, met de toon van iemand die het allemaal heeft meegemaakt. Kom en laat je meevoeren op zijn emotionele achtbaan.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer