Saturday City Jazz

Op zaterdag kom je met het overvolle programma ogen en oren tekort. Maar iedereen komt aan zijn trekken.

Dit jaar hadden we danwel geen Early Birds in de voorverkoop, maar de vroege vogels komen we tegemoet met de Early Jazz Start vanaf elf uur in de Westerstraat. Voor de jongsten hebben we de Junior Jazz & Umbrella Parade en voor de oudsten Senior Jazz. Er is Blues in de Bocht, diversiteit op de Dijk, bands uit eigen stad vind je op het Sint Jansplein en om de hoek in de Westerstraat klinkt Hot Club de France. En oh ja, we hebben nog wat streetparade bands om er zeker van te zijn dat er altijd wel ergens Enkhuizen’s favoriete muziek (voor minimaal drie dagen) te horen is.

Podium Sint Jansplein

Lollapalooza (NL, Traditional Jazz)

Deze Enkhuizer jazzband staat ondertussen alweer heel wat ononderbroken jaren op ons festival. De ervaring van de bandleden gaat zelfs vele jaren verder terug dan de oprichtingsdatum van dit zestal, wiens enthousiasme voor de muziek elkaar samenbracht.

Lollapalooza staat voor een vreemd of buitengewoon persoon of voorwerp, iets wat onder andere duidelijk terugkomt in de kleding- maar ook de muziekstijl. Niet voor niets eindigt de kleurrijke Umbrella Parade bij hun optreden. Om meerdere redenen een must hear en must see voor iedereen dus.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Ragged Men (NL/GB, Roots Jazz)

Ongetwijfeld zullen velen van jullie hier hard op zoek zijn naar The Revivalists. De populaire Roots Jazz-formatie, met de Enkhuizer Japen (sr. en jr.) de Wit en Hans Mantel binnen de gelederen, onderging dit jaar een naamswijziging en zal dit jaar als Ragged Men op de Enkhuizers bühne staan. Daar blijft het bij wat metamorfoses betreft.

De band speelt nog steeds dezelfde lekkere Roots Jazz-muziek waarmee ze al scoorden op vele grote jazzfestivals (zoals die van Silkeborg, Haugesund en Davos) én swing dance-feesten (waaronder Smokey Feet in Amsterdam en het Brusselse Radio Modern).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Podium Dijk

No PressSure (NL, Big Band)

De, in 1997 opgerichte, big band No PressSure kent allang geen pressure meer. Sterker nog, de West-Friese formatie voelt zich op het podium uitermate op het gemak. Deze wordt door recensenten regelmatig geprezen voor het feit dat ze als amateur big band muzikaal niet onderdoen voor hun beroepscollega’s, met hun muziek gebaseerd op klassiekers als Glenn Miller, Duke Ellington en Count Basie, maar ook hedendaagse toppers als Michael Bublé en Robbie Williams.

Zij trappen het zaterdagmiddagprogramma op de Dijk af en zijn de eerste van drie big bands die hier deze middag optreden.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Mr. Bojangles (NL, Pop/Big Band)

Ons festival staat erom bekend jonge bands en artiesten een podium te geven in hun weg naar (inter)nationale roem. In dat licht zal Mr. Bojangles zijn podiumdebuut maken op de zaterdagmiddag. 

Deze negenkoppige band, met daarin talentvolle muzikanten, heeft als motto Getting hipsters on the dancefloor since 2019. Dit doen zij door (hedendaagse) popnummers op een swingmanier te spelen.

Dat past dus helemaal in ons straatje, want dat niet alleen de line-up ieder jaar een verjongingspil krijgt, maar ook het publiek kan nooit kwaad voor de duurzaamheid van ons festival met zijn muziek.

Amsterdam Funk Orchestra (NL, Funk)

Deze Amsterdamse formatie zet met recht de ‘k’ achter ‘fun’. De k van klassiekers (deze funkband kent ze allemaal) of Kuti (van Feli Kuti, één van de band’s favoriete artiesten). Of van Klinkert (voornaam Matthijs), die samen met Efraïm Trujillo verantwoordelijk was voor de oprichting van het gezelschap in 2014. Laatstgenoemde verwelkomden we ook al eens met zijn andere bands, The Preacher Men, op ons festival.

De witte overhemden en zwarte dassen van de bandleden zagen wel al meermaals in (onder andere De Wereld Draait Door). We sluiten dit jaar op de Dijk in stijl.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Podium Bocht

Blues Garden (NL, Blues)

De Bocht herbergt meestal niet ons grootste podium, mede vanwege de beperkte ruimte op misschien wel de meest schilderachtige locatie van het historische Zuiderzeestadje Enkhuizen. Het is daarom wel zo knus, zeker als het achtkoppige Blues Garden langskomt voor een drie uren vol dansbare Bluesmuziek. 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Podium Weeshuisplein

Quatre Tickets de Swing & Inge Alberts (NL, Hot Club de France)

Hoewel de bandnaam Quatre Tickets de Swing doet denken aan een zwoele zomeravond in Zuid-Frankrijk, liggen de roots van de band ‘gewoon’ in Zwolle. Tickets zijn ook helemaal niet nodig voor deze Hot Club de France-producerende formatie die tijdens het gratis Saturday City Jazz-programma te beluisteren is op het Weeshuisplein. Niettemin zeker de moeite van een wandelingetje waard.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer