Street Parade

5th Avenue Street Paraders (NL, Street Parade, Traditional Jazz)

Eenmaal per jaar maken de 5th Avenue Street Paraders van hun Haringstad een op New Orleans gelijkende kopie. Goed, het Venedie en Dijk lijken dan niet helemaal op de Big Easy’s Bourbon Street, maar hun street parade act en second line, compleet met umbrella’s en zakdoekjes, zou niet misstaan in de Amerikaanse bakermat van de jazzmuziek.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Lamarotte (NL, Street Parade, Traditional Jazz)

Lamarotte mag dan het Franse woord voor Narrenkap zijn of een verbastering van het Nederlandse ‘laat maar rotten’, het zijn andere naburige landen waar de mannen van Lamarotte hun jazz met een knipoog opvoeren. In Duitsland (de Sächsische Zeitung, der Nordsee Zeitung, Dresdner Zeitung, Dresdner Neueste Nachrichten) en Ierland (de Irish Examiner, The Irish Times) sierden zij regelmatig voor en na hun optredens de pagina’s van de media aldaar.

Ook in Enkhuizen, dat hetzelfde oprichtingsjaar heeft, sierde de Tilburgse band al meermaals de straten. Het jaar 2019 vormt daar geen uitzondering op.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Noord-Zuidlijn (NL/DUI, Street Parade, Brass)

Net als de bekende ov-verbinding in Amsterdam, bestaat de band Noord-Zuid lijn nog niet zo lang. Het vormt ook een verbinding, maar dan tussen de meest bevlogen New Orleans brassbandspelers van Nederland zoals ze het zelf mooi weten te verwoorden. Op station Noord stappen Tineke Koops (met haar altsax) en Bas de Jager (inclusief snaredrum) in, vaste leden van de Drentse Boomerangs Brassband. Op station Midden slepen George Pancras (ex-Boomerangs bandlid, maar ook van het Amsterdam Klezmer Orchestra en het Willem Breuker Kollectief) en Emile van Pelt respectievelijk hun trompet en sousafoon mee aan boord. Laatstgenoemde behoeft eigenlijk geen uitleg als vaste gast op ons festival. Hij was de stuwende bas in de vermaarde Silver Leaf Brassband en is al jarenlang een van de meest toonaangevende pianisten in de Europese New Orleans Scene. Vanuit station Zuid nemen de Duitse bassdrumster Petra Daalwitz en trombonist Bart Brouwer plaats, de drijvende krachten achter The New Orleans Brassconnection.

De Noord-Zuid lijn stopt op 15 juni in Enkhuizen om in de Haringstad spetterende Traditionals, groovy Gospels, fantastische Funk en rake Rhythm & Blues te geven in de New Orleans brassband-traditie.