Swingin’ Sunday: Jazz at the Docks

Swingin’ Sunday; Jazz At the Docks bleek vorig jaar een gouden greep van de organisatie. Door het zondagmiddagprogramma meer te laten swingen, naar een groter terrein buiten te verplaatsen tussen de food trucks met lekkere biertjes en een mooie omgeving, trok deze middag meer dan tweemaal zoveel bezoekers als de voorgaande jaren. 

Dit jaar willen we de aantallen van vorig jaar overstijgen en we denken dat we met namen als Tricia Boutté, Adrian Cox, TJ Johnson en (de knallende afsluiters) Jazz Five een goede kans te maken daarin te slagen.

Festival Band

De Festivalband 2019 bestaat uit:
Frederik van den Berghe (BEL)
Dave Blenkhorn (AUS)
Ole ‘Fessor’ Lindgreen (DEN)
Jean van Lint (BEL)
Jean-Baptiste Franc (FRA)
Chris Tanner (AUS)
Coos Zwagerman (NL)
Voor meer informatie over de 2019 Festivalband, klik hier.

Adrian Cox’s Quartet (GB, Traditional Jazz)

Je gaat geen jazzartiest tegenkomen die meer rock ’n roll uitstraalt dan Adrian Cox. De laatste jaren is hij dan wel in wat rustiger vaarwater terechtgekomen, maar gelukkig is dit niet te koste gegaan van zijn muziekkwaliteiten. Wie Adrian op zijn klarinet aan het werk ziet, verbaast zich erover dat er geen rook uit zijn instrument opstijgt.

Vorig jaar eindigde de artiest, die onder anderen podia optrad met Wynton Marsalis, The Jazz at Lincoln Center Orchestra en Maceo Parker, nog op het één na hoogste schavot bij de Britse Jazz Awards op het onderdeel klarinet.

Samen met de drie muzikanten (pianist Joe Webb, bassist Simon Read en drummer Gethin Jones) die zijn viertal completteren, brengt hij op vrijdagavond muziek van de legendarische Edmond Hall uit New Orleans tot leven.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Jazz Five (DEN, Traditional Jazz)

Jazz Five heeft wat ons betreft alles wat Denemarken te bieden heeft. ’s Lands beste eigenschappen zijn verenigd in één jazzband. De band speelt goed (de twee woorden waar toevallig de naam LEGO van afgeleid is), zijn ruig als Vikingen (zet maar een stapje opzij als pianist Esben weer een hap pruimtabak achter zijn kiezen stopt) en hun optredens op ons festival zijn altijd een sprookje. 

Vijf jaar lang hebben we moeten wachten om ze weer terug te begroeten. De lichte teleurstelling bij het openslaan van de afgelopen vier programmafolders is voorbij; dit jaar staat de naam van onze Deense vrienden er ook weer in.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Tricia Boutté (VS, Gospel)

Wie de naam Boutté niet kent, kan zich moeilijk een echte jazzkenner noemen. John en zijn zus Lillian Boutté zijn al decennia lang bekende namen aan het jazzfirmament. De leek zal het werk van eerstgenoemde kennen, als zij weleens een aflevering van de HBO-serie Treme hebben gezien. De titelsong is namelijk van zijn hand en bracht in enkele afleveringen zijn nummers ten gehore. 

Zijn zus Lillian was één van de hoofdrolspeelsters in de documentaire The sound after the storm (over de rol van jazzmuziek in New Orleans na orkaan Katrina) en toerde onder anderen met The Pointer Sisters, Chris Barber en Pee Wee Ellis.

Door haar verslechterde gezondheid zullen we laatstgenoemde helaas niet meer op de Enkhuizer podia zien optreden (wat zij tijdens het veertigjarige jubileum van ons festival als laatst deed). Maar met haar nichtje Tricia Boutté vonden we een meer dan capabele opvolgster.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

TJ Johnson (GB, Soul)

TJ Johnson is de homo universalis van de Britse jazzwereld. Deze muzikale octopus is pianist, drummer, zanger en bandleider in één persoon. 

Hij zingt over verloren en gewonnen liefde, hoop en muziek van de nacht, met de toon van iemand die het allemaal heeft meegemaakt. Kom en laat je meevoeren op zijn emotionele achtbaan.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer