Kroegentocht

De zaterdagavond is het ‘vroeg kroeg’. Hoewel de Kroegentocht na een middag Saturday City Jazz met een start om 21.00 uur evengoed wat van het uithoudingsvermogen van bezoekers vergt. Maar dit jaar is dit evenement het wachten wederom waard.

Wacht overigens niet te lang met het bestellen van toegangsbandjes. De Kroegentocht was de laatste jaren in de pré-coronatijd steevast uitverkocht en de honger naar livemuziek in de kroeg is er na zo’n twee jaar binnen zitten niet minder op geworden.

En rond middernacht eindigt nog maar het officiële programma. We kunnen niet beloven dat een paar muzikanten er nog niet genoeg van hebben gekregen en nog wat langer door zullen gaan.

Festival Band
(GB/NL/ZWE, Traditional Jazz)

Brouwerij De Werf

De Festival Band 2022 bestaat uit:

  • Hans Mantel (NL)
  • Jaap de Wit Sr. (NL)
  • Jaap de Wit Jr. (NL)
  • Adrian Cox (GB)
  • Jamie Brownfield (GB)
  • Niklas Carlsson (ZWE)

Klik hier voor meer informatie over de Festival Band!

Eeco Swing & Boogie Express
(NL, Boogiewoogie)

Café De Enckhuyser

De graag geziene gasten van Eeco Rijken Rapp en zijn Boogie Express waren al publiekstrekkers in de jazzclubs van Osnabrück, Wildeshausen, Zuid-Limburg, Assen en die van onze eigen stad: de Sgt. Pepper’s Jazzclub. Ook verwelkomden wel Eeco al eens eerder op ons festival

Zijn leraar was de bekende Jazz & Boogie-pianist Rob Agerbeek, maar ondertussen heeft hij met zijn eigen YouTube-lessen al zes miljoen hits bereikt.

DJ Jurgen & Friends ft. Sanne Landvreugd
(NL, Nu Jazz)

Het Station

Het stationscafé en de Nu Jazz-dj’s Jurgen & Friends zijn alweer meer dan een lustrum succesvol recept voor het evenement in een evenement: Jazz Ontspoort. Speciaal voor de jongere bezoekers van de kroegentocht.

Aan het einde van de spoorlijn ontsporen de dj’s en toehoorders, aangevuld met koperblazer (deze keer saxofoniste en winnares van Neerlands Hoop Prijs Sanne Landvreugd), iedere editie van de laatste jaren voor een afgeladen terras.

Lollapalooza
(NL, Traditional Jazz)

Herberg de Compagnie

Wereldberoemd in eigen stad. Ze stonden al op vermaarde locaties als De Drommedaris en De Nieuwe Doelen. En de bandleden afzonderlijk kwamen met hun vroegere, nog bekendere Enkhuizer bands op nog veel meer plekken binnen én buiten de stad.

De naam komt voort uit een Amerikaanse idiomatische zin die ‘een buitengewone of ongewone zaak, persoon of gebeurtenis’ betekent. Of ‘grote lolly’.
Dat laatste heeft weinig met de band te maken, dus daarom veel lol gewenst bij het optreden van deze ongewone, maar toch ook weer zeer vertrouwde Enkhuizer formatie.

Oriental Jazzband
(NL, Vintage Jazz)

Café Bok (Het Wapen van Urk)

Ondanks dat de naam anders doet vermoeden is dit één van de vooraanstaande bands uit eigen stad waar ook de roots van de meeste bandleden ligt. Zo lokaal als de herkomst is, zo modiaal spreidde deze band zijn vleugels met eerdere optredens bij Jazz Ascona in Switzerland, het Edinburgh Jazz & Blues festival and the legendary 100-club in London.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Parisien Gypsy Jazz
(NL, Gypsy Jazz)

Drombar (De Drommedaris)

Zoals elke, zichzelf respecterende Gypsy Jazz-spelende band is Django Reinhardt een grote inspirator geweest van Parisien. Hun optreden in de Drom is voorafgegaan door optredens op het Django Reinhardt Festival in Frankrijk, de Amsterdamse Uitmarkt, het Duitse Django Festival Hildesheim en het beroemde North Sea Jazzfestival.

Zij deelden al eens het podium met onder anderen het Rosenberg Trio en Frits Landesbergen, maar zullen deze avond volledig en probleemloos hun eigen gang gaan.

For privacy reasons Vimeo needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Dom Pipkin & the Iko’s
(GB, Rhythm-and-Blues)

Grand Café Van Bleiswijk

‘Piano from London, Soul from New Orleans’. Voeg daar People from Enkhuizen aan toe en je hebt de ingrediënten voor een topfeestje. Het magazine Blues in Britain omschreef de muziek van Dom als “One of the worlds greatest exponents of New Orleans piano”.

Ook hij kan tevreden terugkijken op een lange lijst met prachtige optredens in New Orleans (op het Jazz and Heritage Festival, de New Orleans “Piano Night” evenals de legendes Allen Toussaint, Lilian Boutte, Jon Cleary, Ellis Marsalis en Marcia Ball).

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Pelican Panic
(NL, Rhythm-and-Blues/Roots Jazz)

Irish Pub The Dubliner

De Hilversumse broers Jasper en Emile van Pelt hebben in hun band Pelican Panic gezelschap gekregen van de multi-getalenteerde en energieke Doortje Peters. Laatstgenoemde is internationaal bekend om haar specialiteit: de Rhythm Tap. Dit is tapdansen waarbij de focus ligt op het akoestische. Met tap in de Dub komt de avond tiptop in orde.