Saturday City Jazz

Op zaterdag struikel je over de jazzmuziek in de Enkhuizer binnenstad. Het gratis gedeelte overdag is voor jong en oud. De echte diehards, de founding fathers van ons festival (van de Freetime Old Dixie Jassband), beginnen alvast om elf uur in de ochtend terwijl dertien uur later pas de laatste officiële klanken van het programma klinken in de nachtelijke kroeguurtjes.

Swing, Blues, Hot Club de France (Gypsy Jazz), Trad Jazz; bedenk het maar of het klinkt wel ergens van een van de vijf vaste locaties of vanuit één van de streetparades die deze middag de stad sieren.

Het kan geen kwaad om te blijven hangen voor het betaalde Kroegentocht dat je geld meer dan waard is!

Saturday City Jazz

Wanneer?
Zaterdag 11 juni
11:00 – 20:00

Waar?
Diverse locaties binnenstad Enkhuizen

Prijs?
Gratis!

Sint Jansplein

Roaring Cats (ISR/ITA/NL/SER, Swing & Hot Jazz)

Het wordt de eerste keer dat we zanger en tenorsaxofonist Samuele Ghezzi (evenals drummer Joe Crotch en tenorsaxofonist Gideon Tazelaar) deze zaterdag gaan zien. Later op de dag zien we hen met een ietwat gewijzigd conservatoriumgezelschap terug in de Hi Stakes op de Dijk.

Het zegt genoeg dat we dezelfde gezichten zien in zowel de openingsact als de slotact van Saturday City Jazz. Met hun muziek uit de jaren twintig en dertig van onder anderen Sydney Bechet en Duke Ellington brengen ze met de Roaring Cats de toehoorders terug naar de Roaring Twenties, waarin muzikale identiteiten en ideeën samensmolten tot een genre die vele jaren de hitlijsten domineerden.

Info: http://www.samghezzi.com/music/roaring-cats

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Lamarotte (NL, Streetparade/Traditional Jazz)

Je kunt Lamarotte op twee manieren uitspreken:

Met de ‘carnaval’-la (tong tegen gehemelte zoals bij de ‘la’ van de Sjonnies met ‘…la la la laaahaaa, Dans je de hele nacht met mij…’) of de Franse ‘lá’ (mondspieren wat meer aanspannen, tong iets verder naar achteren tegen je gehemelte aan gekruld en een glas wijn in de hand). Beide zijn goed. Volgens de band is Lamarotte het Franse woord voor Narrenkap of een verbastering van het Nederlandse ‘laat maar rotten’.

Toepasselijk, maar leg dat maar eens uit in Duitsland en Ierland waar zij regelmatig voor en na hun optredens regelmatig de krant haalden.

Op het Enkhuizer jazzfestival, dat hetzelfde oprichtingsjaar heeft, viel én trad de Tilburgse band ook al vaker op. Zo ook in 2022.

Info: http://www.lamarotte.nl/

The N’Awlins Brass Band (NL, (New Orleans) Brass)

Wie N’Awlins zegt hoort acteur Luca Black in NCIS de naam van New Orleans uitspreken. De locals daar zullen trouwens zeggen dat het New Awlins moet zijn.

Het is in ieder geval niet zo gek dat deze band New Orleans Jazz ten gehore brengt, met een mix van Caraïbische en Funky rhythms. Rauw, onbeschaafd maar eerlijk. En dat allemaal in de straten van Enkhuizen… Enkhuzen… Henkuzen.

Info: http://www.nawlinsbrassband.com/

Podium Dijk

Torello’s Jive Bugs (NL, Jump and Jive)

Het zoemt alweer door de stad: De Bugs komen weer. De Purmerendse Torello’s Jive Bugs komen bijna jaarlijks de zwerm mensen op de Dijk vermaken met hun Swing en Jive muziek. ‘Feestelijke honingzoete vocalen, ondersteund door wreed scheurende saxen en een ritmesectie die aanzet tot wilde acties met het lichaam.’ Zo omschrijven ze zichzelf op hun website. We ondervonden het bijna jaarlijks.

Deze negenkoppige formatie met een hoog zoot suit-gehalte neemt de vaste plek in bij de start op de Dijk om zo’n 2,5 uur later het publiek zweterig over te geven aan de Hi Stakes.

Hi-Stakes (ISR/ITA/MEX/NL/VS, Rhythm-and-Blues)

Dat de Italiaan Samuele Ghezzi een muzikale duizendpoot is blijkt uit de vele instrumenten (saxofoon, jazzfluit, zang en harmonica) die hij bespeelt en projecten (bands) waarbij hij betrokken is. En onvermoeibaar is hij ook want met twee hiervan staat hij/staan zij garant voor bijna 4,5 uur aan muziek op de Dijk en Sint Jansplein.

Mocht zijn band de Roaring Cats zaterdagmiddag op het Sint Jansplein in plaats van Hot Jazz of Swing ineens Rhythm-and-Blues gaan spelen dan heeft Ghezzi de verkeerde playlist voor zich liggen, want dat laatste bespeelt hij met de Hi Stakes op de Dijk aan het begin van de avond tot de klok van acht.

Benieuwd of we hem nog tegen gaan komen tijdens de Kroegentocht die een uur na zijn optreden alweer van start gaat.

Info: www.samghezzi.com/music/the-hi-stakes

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Podium Bocht

Kubus and The Kingpins (NL, Blues)

Wie Kubus and The Kingpins Googelt komt louter positieve berichten tegen, met name over de fijne zangstem van zanger Kees Kubus Volkers. Met muziek van onder anderen Jimmy Thackery en Bonamassa weet Kubus wel raad en de muziek van Gary Moore en Albert Collins kent geen geheimen voor The Kingpins.

Voor rauwe Blues moet je deze zaterdag in de Bocht zijn.

Info: www.facebook.com/kubusandthekingpins

Podium Weeshuisplein

Quatre Tickets de Swing & Inge Alberts (NL, Hot Club de France)

Wie Quatre Tickets de Swing zegt, zegt Hot Club de France. Oh lá lá, quelle plaisir. ‘Fijne sfeermuziek met een vleugje nostalgie’ zo omschrijven het kwartet en zangeres Inge Alberts zichzelf.

Een perfect plaatje voor op het Weeshuisplein bij restaurant Onder de Wester (voor de fijne sfeer) en het Zaadmuseum en museum Sow to Grow en het Oude Weeshuis (voor de nostalgie).

Info: www.quatreticketsdeswing.com

Podium Tussen Twee Havens

Freetime Old Dixie Jassband (NL, Traditional Jazz)

De leden van de Freetime Old Dixie Jassband schudden ook dit jaar op zaterdag de stad wakker. Op een tijdstip dat de meeste instrumenten nog gestemd en opgepoetst moeten worden en muzikanten niet meer dan een pruttelende basstem kunnen produceren, brengen zij de vroege winkelaars al in de stemming voor een lange dag vol jazzmuziek.

En als ze daarmee klaar zijn nestelen ze zich Tussen Twee Havens om op deze nieuwe, schilderachtige festivallocatie hun kunsten te vertonen.

Info: http://www.freetimeolddixiejassband.nl