Kroegentocht

9 locaties, overal jazz.

Bekijk het programma

Kroegentocht

Deze avond waan je je qua drukte in de kroegen weer terug in de jaren negentig en wat muziek betreft kun je in alle uithoeken belanden van de 20e en 21e eeuw. Die laatste ga je vooral meemaken in het Stationscafé waar de dj Jazz doet ontsporen. Maar ook in de andere kroegen die met de Kroegentocht meedoen is het feest.

Ga je voor het ‘swingende’ trio’s van Harry Kanters of zelfs kwartetten met Tijn Trommelen of Jonny Boston, ga je lekker op wat zwaardere blues van Jansen & de Vries, kies je voor de oh-lá-lá van de Mama Shakers of ga je voor zekerheid en ga je naar de herhaling van het knallende optreden van de Festival Band van vorig jaar; er is deze avond voor ieder wat wils.

De keuze is reuze, maar het aanbod van kaarten niet. Dit evenement was de laatste jaren meestal het eerst uitverkocht dus wacht niet te lang met het bestellen van kaarten.

DJ Jurgen and Friends

NL
Nu Jazz

Één van onze jongere artiesten is tevens degene met de langste serie optredens op rij op ons festival. DJ Jurgen Steltenpool staat al sinds 2015 onafgebroken op ons festival met zijn Friends (als je de twee uitgestelde edities in de coronajaren even vergeet, wat we graag doen) en een mystery guest met instrument.

De nieuwe friend dit jaar, is Floris van der Vlugt. Deze bewierookte saxofonist trad al op met onder anderen Wicked Jazz Sounds, Roos Jonker, Kris Berry en, het door hemzelf opgerichte Windkracht 7. Hij is klaar om een frisse wind te laten waaien aan de boorden van de Buyshaven.

Één friend verandert ieder jaar weer, maar wat eigenlijk in 2014 al startte met een experiment met de Zuid-Afrikaanse Acid Jazz-formatie Goodluck, is uitgegroeid tot één van onze vaste pijlers (en publiekstrekkers) op de zaterdagavond.

Domino en Co.

NL
Blues
Boogiewoogie

De band Domino & Co is een perfect voorbeeld van hoe corona ons niet alleen maar ellende heeft opgeleverd. De vijf Groningse liefhebbers van Fats Domino bedachten, onder leiding van Bas de Jager, in de lockdown-periode hoe ze hierna weer samen konden gaan optreden.

Gezien de ellendige periode waren ze er al snel over uit dat hun optredens en muziek opgewekt, blij en optimistisch moest zijn. Met nummers van voornamelijk Fats, gaat dat ze zeker lukken.

Festival Band

GB/NL/VS/ZWE
Traditional Jazz

Niet alleen op zondagochtend en zondagavond, ook de zaterdagavond is onze Festival Band van de partij.
De Festival Band van 2023 bestaat op zaterdagavond uit:

  • Adrian Cox (GB)
  • Niklas Carlsson (ZWE)
  • Pete Horsfall (GB)
  • Hans Mantel (NL)
  • Jaap de Wit Sr. (NL)
  • Jaap de Wit Jr. (NL)

Klik hier voor meer informatie over de Festival Band 2023.

Harry Kanters Trio

NL/ZWE
Swing

Het Enkhuizer jazzfestival is een van de weinige plekken of misschien wel de enige plek, waar je mensen kunt uitnodigen voor bubbels en een swingtrio. Bubbels is dit jaar onze nieuwste aanwinst als het om locaties gaat en aan het Harry Kanters Trio (met naast de naamgever, Coos Swagerman en de Zweed Björn Ingelstam) om deze swingmuzikaal te ontmaagden.

Laat dat maar aan deze ervaren rotten over, die hun sporen hebben verdiend en nog steeds verdienen in meerdere bands en met diverse solo-optredens. Alleen Harry treedt al bijna dagelijks op met (en zonder) verschillende formaties in Nederland, Duitsland en België. Ingelstam tourt verder Europa in voor optredens en Coos schopte het al tot diverse tv-optredens in ons land.

Jansen en De Vries

NL
Blues

Tussen de energieke optredens van de Mobiele Eenheid, de Spirit of St Louis en de OhnO! Jazzband, is wat rustigere Blues van het duo (Joost) Jansen & (Alexander) de Vries op zaterdagmiddag best rustgevend. Maar laat je niet bedriegen door hun alledaagse achternamen.  

Hun muziek is niet zo alledaags. Ze zijn niet naar het Enkhuizer Sint Jansplein gekomen als intermezzo van de voorgenoemde acts. Het duo kan ook lekkere uptempo Bluesmuziek maken en zal ook aan Enkhuizen hun kwaliteiten laten zien. 

En ze zijn van de lange adem, want ’s avonds gaan ze vrolijk door in het aangrenzende café De Enckhuyser. Ze zijn er nu toch.

Jonny Boston Quartet

Jonny Boston is met recht een ‘boss’. Dat is hij al een tijdje, vanaf het moment dat hij op zijn vijftiende in het Midden Oosten tourde. Op zijn achttiende ging hij met de Max Collie Rhythm Aces op tournee en na zijn muziekopleiding volgde er nog een hele rits aan bands, waaronder Phil Mason’s New Orleans All Stars en King Pleasure & the Biscuit Boys.

Tegenwoordig is de Brit woonachtig in Nederland en heeft hij zijn leven gewijd aan Jezus Christus. In ons land verzamelde hij enkele van onze betere jazzartiesten (op dit moment gaat hij met Gert-Jan Scherff op piano, Pierre Dunker met de contrabas en drummer Tom Nieuwenhuijse) bij elkaar en ging hij weer op tournee, waar hij tot op de dag van vandaag laat zien dat hij nog steeds de Jonny de ‘Boss’ is. De Boss wordt dit festival ook nog bijgestaan door zangeres Christie.

Oriental Jazzband

NL
Traditional Jazz

Qua naam had onze eigen Oriental Jazzband had geen toepasselijker locatie kunnen hebben als het voormalige Chinese restaurant op de hoek van de Paktuinen en de Spoorstraat. 

Maar er is weinig meer over van het voormalige Aziatische lekkernijenpaleis. De locatie heeft een grondige facelift ondergaan en gaat nu door het leven als het populaire hotel en restaurant Snouck van Loosen. Een locatie die tevens populaire Oriental waardig is en wiens naam ook tot de verbeelding spreekt.

Tijn Trommelen Quartet

Je kunt het Tijn Trommelen Quartet als een boyband beschouwen. Met zijn muziek en die van Tomek van Leeuwen (op de bas), pianist Jacob Bedaux en sax-speler Frank Groenendijk, hoopt Tijn jongeren te bereiken en jazzmuziek van zijn oubollige imago af te krijgen. Als zoon van de oud-voorzitter van het jazzfestival in Breda weet hij waar hij het over heeft. 

Bereid je dus voor op een (swing jazz) feestje, zowel op zaterdagmiddag op het Weeshuisplein als ‘s avonds tijdens de Kroegentocht. Hopelijk hebben de mannen tijdens de middagsessie genoeg calorieën verbrand, want het wordt proppen in de kleine ‘Dub’ met een kwartet op het podium en een tienvoud aan gillende tienermeisjes.

Mama Shakers

FRA/ZWE
Hot Jazz
Country Blues

Met de Mama Shakers noemen we één van onze hoofdacts van het festival dit jaar. ‘De Jonge Wilden uit Parijs’ worden ze genoemd. Elke woord hiervan is van toepassing (met de kleine kanttekening dat frontvrouw en trompettiste Angela Strandberg als import beschouwt moet worden) in de Stad van de Liefde.

Deze temperamentvolle Zweedse formeerde in de Lichtstad met een viertal bandleden de Mama Shakers en voorzag hierin muziek van de Roaring Twenties van een jeugdig elan. 

We gunnen hun én de bezoekers een debuut in Café Bok, maar niet zonder risico’s. Met het lage plafond en de aankleding van het schipperscafé bestaat er een kans dat de energieke Angela in de loop van de avond een modelbootje van het plafond of een straatnaambordje van een steunbalk kopt. Ze kunnen de concurrentie aangaan met de dj’s in het Stationscafé.

Op zondag is er, na hun debuut in Café Bok tijdens de Kroegentocht, meer beweegruimte voor de Shakers. Daar laten zij het water in de Oude Haven klotsen door de schuddende steigers rondom Brouwerij De Werf, waar zij de hele middag te horen zijn.