Saturday City Jazz

Een eeuwenoude stad stroomt over met jazz.

Bekijk het programma

Zaterdag 3 juni 2023, 11:00-20:00

Binnenstad Enkhuizen

Gratis!

Saturday City Jazz

Dit jaar keert de grote kindervriend terug die vorig jaar een grandioos debuut maakte tijdens Saturday City Jazz. De koning van de trompet, de Sinterklaas van de Family Fun Boulevard en de nachtmerrie van iedere tandarts; Koning Olivier. Samen met zijn vrienden zorgen zij tijdens de Junior Jazz weer voor een puzzeltocht vol (gezonde) hapjes, ijs, spelletjes, muziek, dans en hadden we al ijs genoemd?

Ook voor de ouders en andere volwassenen is er deze middag genoeg lekkers te vinden bij de terrassen of één van de barretjes langs de podia. Wel even oppassen voor een overstekende streetparade band of Mobiele Eenheid. Dit laatste, ‘Karavaaneske’ duo siert dit jaar met zijn driewielbromfiets en slagwerkshow voor het eerst onze parade op. Komt dat zien en horen.

Aan de opa’s en oma’s hebben we ook gedacht. Voor hen staat er koffie met wat lekkers klaar staat bij het Senior Jazz Event met heerlijke trad jazz van de Seaside Jazzband in de Nieuwe Doelen.

En hoewel Saturday City Jazz tot 20.00 uur duurt, hebben we het hier nog niet eens over ons avondprogramma gehad.

Podium Dijk

Mr. Boogie Woogie

15:00-17:20

NL
Boogiewoogie

Mr. Boogiewoogie; dé expert in stomende en zweterige Swing…. Geintje, maar we hebben wel je aandacht. Het zou een makkelijke pubquizvraag zijn om te vragen welke genre deze gleufhoeddragende muzikant met zijn karakteristieke sik ten gehore brengt.

Hoewel, in 2010 werd hij verkozen tot de Beste Blues pianist van Nederland in 2010 en in 2005 was hij zelfs de beste van Europa. En je weet het; een whiskey wordt alleen maar beter als het langer rijpt. Dat blijkt onder andere uit het feit dat hij later, in 2017, de Dutch Blues Challenge won.

Bezoekers van zijn optredens krijgen haast medelijden met het ivoor, als het onder handen genomen wordt door de energieke pianist. En in zijn ruim veertigjarige carrière kwamen die uit de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Frankrijk, Duitsland, België, Spanje, Polen en Corsica (je weet maar nooit wanneer inwoners van de laatste zich af willen splitsen van de Fransen). 

Wij hadden dit genoegen ook al enkele malen in de voorbije jaren, maar verwelkomen hem graag opnieuw op zaterdagmiddag.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Gumbo Night

17:40-20:00

NL
New Orleans Jazz / Blues

Ooit vatten we het geweldige idee op om op een koude festivalochtend met een aantal bandjes op stoomscheepjes de Enkhuizer haven binnen te varen. Prachtig op een zomerse ochtend (zoals we hopelijk ook vandaag), maar een zware beproeving voor muzikanten met verkleumde vingers en bibberende lippen. Maar op één boot werd het instant zomer; die waar de jongens van Gumbo Night er een feestje van maakten.

Het botenidee hebben we laten varen, maar dat we Gumbo Night terug zouden vragen stond vast. En dat is gelukt. Zaterdag staan zij als afsluiter langs de drukke kade van de Dijk, daar waar ze wat jaartjes geleden de zomer aan wal brachten.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Melkmarkt

Spirit of St. Louis

14:00-17:00

NL
Brass

Het is de naam van het vliegtuig waarmee Charles Lindbergh als eerste non-stop de Atlantische Oceaan overstak. Non-stop is waar wij ook voor gaan, maar dan wat Swing, Blues en Spirituals betreft. Oké, af en toe mogen de bandleden een kleine pauze nemen om op te laden, maar hou de beentjes in beweging en de heupen soepel.

Samen met de Mobiele Eenheid en het duo Jansen en de Vries, rouleren zij zaterdagmiddag van terras naar terras rond het Sint Jansplein. St. Louis wint het St. Jan voor zich.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Jansen en De Vries

14:00-17:00

NL
Blues

Tussen de energieke optredens van de Mobiele Eenheid, de Spirit of St Louis en de OhnO! Jazzband, is wat rustigere Blues van het duo (Joost) Jansen & (Alexander) de Vries op zaterdagmiddag best rustgevend. Maar laat je niet bedriegen door hun alledaagse achternamen. Hun muziek is niet zo alledaags. 

En wie uitgaat van een duo komt al genoeg bedrogen uit. Want het duo komt als kwartet, aangevuld met Peter ten Wolde en Paulus (in het dagelijkse leven bekend met de achternaam van den Berg, maar voor de kenners is het noemen van zijn voornaam voldoende voor een must see-gevoel). 

Ze zijn niet naar het Enkhuizer Sint Jansplein gekomen als intermezzo van de voorgenoemde acts. Het kwartet speelt, zoals ze zelf zeggen, ‘some good old hipshaking music’) maken en zullen aan Enkhuizen hun kwaliteiten met vette grooves en slepende tunes laten horen. 

En ze zijn van de lange adem, want ’s avonds gaan ze vrolijk door in het aangrenzende café De Enckhuyser. Ze zijn er nu toch.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Streetparade

BRASSOciety

14:00-17:00

NL
Streetparade/Brass

Een drie uur durende trip met jazzy beats en pompende blaasklanken. Of het nu Jazz, Blues of moderne Popmuziek is; de BRASSOciety knalt het allemaal door je gehoorgang.

Zorg dat je genoeg eet en drinkt met hun in de buurt, want je weet nooit hoe lang het duurt voordat de rust op straat wederkeert.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

De Mobiele Eenheid

14:00-17:00

NL
Straattheater

Rond het Sint Jansplein kiezen we dit jaar voor een nieuwe opzet. Om nog wat meer schwung aan deze locatie te geven hebben we de Mobiele Eenheid opgetrommeld. Deze komt met twee man.

Het komische duo verplaatst zich al trommelend met een Van der Lely driewielbromfiets uit 1967 of met een Spijkstaal elektro-kar uit de jaren zeventig tussen de terrassen en brengen zo een vleugje Oerol en een snufje Karavaan naar de Haringstad.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Podium Bocht

Greyhound Blues Band

14:00-17:00

NL
Blues

Wederom is Café Bok in de Bocht zaterdagmiddag de thuisbasis van bluesmuziek. Dit jaar worden de honneurs waargenomen door de Greyhound Blues Band.

De band is populair op meerdere plekken in ons land, maar ook in Duitsland. Dat is mede te danken aan de dertig jaar aan ervaring die de Drentse formatie (ook deze dag) met zich meebrengt.

Podium Weeshuisplein

Tijn Trommelen Quartet

13:30-16:30

NL
Swing

Je kunt het Tijn Trommelen Quartet als een boyband beschouwen. Met zijn muziek en die van Tomek van Leeuwen (op de bas), pianist Jacob Bedaux en sax-speler Frank Groenendijk, hoopt Tijn jongeren te bereiken en jazzmuziek van zijn oubollige imago af te krijgen. Als zoon van de oud-voorzitter van het jazzfestival in Breda weet hij waar hij het over heeft. 

Bereid je dus voor op een (swing jazz) feestje, zowel op zaterdagmiddag op het Weeshuisplein als ‘s avonds tijdens de Kroegentocht. Hopelijk hebben de mannen tijdens de middagsessie genoeg calorieën verbrand, want het wordt proppen in de kleine ‘Dub’ met een kwartet op het podium en een tienvoud aan gillende tienermeisjes.

EAB Podium Tussen Twee Havens

Herringtown Jazzband

14:00-16:00

NL
Traditional Jazz

Een band die bijna alle edities van het festival meemaakte, naast de Freetime, is de Herringtown Jazzband Het wordt dus een feest der herkenning Tussen Twee (oude) Havens waar beide jazzbands op leeftijd zaterdagmiddag het havenvolk in hun stad verwelkomen met lekkere Trad Jazz. Hoewel, de term ‘op leeftijd’ is niet helemaal correct; de band heeft de laatste jaren een verjongingsslag gemaakt. 

De band, met de 3 haringen en 45 jaarringen, mag de toehoorders terugvoeren naar de roerige jaren zeventig en tachtig waarin ons festival (en ook de band) zijn eerste hoogtijdagen vierde.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Freetime Old Dixie Jassband

16:00-18:00

NL
Traditional Jazz

Zoals merels en zanglijsters ons in de ochtend waarschuwen dat het lente is en tijd om wakker te worden, zo herinnert de Freetime Old Dixie Jassband ons al enkele jaren op zaterdagochtend dat het jazzfestival is (en tijd om wakker te worden). Vanaf elf uur in de ochtend warmen zij de stad op voor de jazzmarathon van de komende veertien uur.

Dat de oudjes van de band nog niet versleten zijn bewijzen zij in de middag, waar ze een herhaling gaan geven van hun optreden vorig jaar Tussen Twee Havens en voor de afmeerplekken van de Enkhuizer veerdiensten.

Een plek om heerlijk te genieten van de Ferrytime, zoals we ze voor deze gelegenheid kunnen noemen.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer